Bruindikkopje - Erynnis tages   E:  Dingy skipper  D: Kronwicken-Dickkopffalter  F:  Point de Hongrie

Maastricht, NL, 2015
Maastricht, NL, 2015
Maastricht, NL, 2015
Maastricht, NL, 2015
Maastricht, NL, 2015
Maastricht, NL, 2015
Maastricht, NL, 2015
Maastricht, NL, 2015
Maastricht, NL, 2015
Maastricht, NL, 2015
Maastricht, NL, 2015
Maastricht, NL, 2015
Maastricht, NL, 2015
Maastricht, NL, 2015
Maastricht, NL, 2016
Maastricht, NL, 2016
Maastricht, NL, 2016
Maastricht, NL, 2016
Maastricht, NL, 2016
Maastricht, NL, 2016
Maastricht, NL, 2016
Maastricht, NL, 2016
Maastricht, NL, 2016
Maastricht, NL, 2016

2017 Bruindikkopje

2Maastricht, NL, 2017
2Maastricht, NL, 2017
2Maastricht, NL, 2017
2Maastricht, NL, 2017
2Maastricht, NL, 2017
2Maastricht, NL, 2017

Het bruin dikkopje is een kleine, onopvallende vlinder. In onze streken komt hij op kalkgraslanden voor, maar verder naar het zuiden toe ook op andere soorten extensief gebruikte graslanden en wegbermen. De eitjes worden afgezet op de bladeren van vlinderbloemigen, onder andere Coronilla , Hypocrepis en Lotus (rolklaver). De waardplanten staan meestal in de buurt van kale plekken op de grond. De rups leeft in een kokertje van samengesponnen bladeren. Voor de overwintering in het laatste stadium bouwt ze een steviger kokertje. Hierin vindt ook wel eens de verpopping plaats. Soms verpoppen ze ook in de moslaag. De volwassen vlinders laten zich goed bekijken als ze bloemen bezoeken. Ze zitten graag op Ajuga (zenegroen). Het bruin dikkopje vliegt in een generatie die in warme zomers en in het zuiden van het verbreidingsgebied opgevolgd kan worden door een (partiële) tweede generatie.  Europa tot 62 gr. NB, behalve Z-Portugal, ZW-Spanje, de mediterrane eilanden behalve Corfu, Sicilië, N-Schotland en grote delen van Ierland. Vliegt van 50 tot 2000m.

Vliegtijd: april, mei, juni, juli, augustus.
Status Europa: Soort is thans niet bedreigd in Europa.
Status Benelux: In Nederland ernstig bedreigd, er zijn nog slechts twee populaties in Zuid-Limburg. In Vlaanderen verdwenen sinds 1973, in Wallonië kwetsbaar.