Home » Dagvlinders » Hesperiidae - Dikkopjes » Groot dikkopje

Groot dikkopje - Ochlodes sylvanus   E: Large Skipper D: Rostfarbiger Dickkopffalter F: Le Sylvain

2017 Groot dikkopje

Het groot dikkopje komt voor op zonnige en grazige vegetaties in en bij bossen en struwelen. Het is een frequente bloembezoeker en profiteert daarom van enige ruigte-ontwikkeling. Ze bezoeken graag de bloesem van bramen om nectar te halen. Het vrouwtje plakt de eitjes een voor een op de bladeren van grassen. De rups maakt een tuitje uit grasbladeren die ze met spindraden aan elkaar vast plakt. In het een na laatste stadium overwintert ze. De verpopping vindt ook plaats in een tuitje uit grassprieten. Het groot dikkopje vliegt in een generatie per jaar.  Het groot dikkopje is wijdverbreid in heel Europa tot 64 gr. NB. Het ontbreekt in het Zuiden van Portugal, Ierland, en Schotland. Vliegt van zeeniveau tot 1800m hoogte. Lokale populaties in Z-Spanje liggen boven 1000m hoogte.

 

Vliegtijd: juni, juli, augustus.
Status Europa: Soort is thans niet bedreigd in Europa.
Status Benelux: In de Benelux niet bedreigd.