Home » Dagvlinders » Hesperiidae - Dikkopjes » Zwartsprietdikkopje

Zwartsprietdikkopje - Thymelicus lineola    E: Essex skipper   D: Schwarzkolbige Braun-Dickkopffalter

                                                                 F: L’Hespérie du dactyle

Nederweert, NL, 2015
Nederweert, NL, 2015
Someren, NL, 2015
Someren, NL, 2015
Someren, NL, 2015
Someren, NL, 2015
Someren, NL, 2015
Someren, NL, 2015
Someren, NL, 2015
Someren, NL, 2015
Someren, NL, 2015
Someren, NL, 2015
Someren, NL, 2015
Someren, NL, 2015
Someren, NL, 2015
Someren, NL, 2015
Nederweert, NL, 2015
Nederweert, NL, 2015
Nederweert, NL, 2015
Nederweert, NL, 2015
Nederweert, NL, 2015
Nederweert, NL, 2015
Nederweert, NL, 2015
Nederweert, NL, 2015
Bergen, NL, 2016
Bergen, NL, 2016
Bergen, NL, 2016
Bergen, NL, 2016

2017 Zwartsprietdikkopje

Breinig, D, 2017
Breinig, D, 2017
Breinig, D, 2017
Breinig, D, 2017
Breinig, D, 2017
Breinig, D, 2017
Breinig, D, 2017
Breinig, D, 2017
Breinig, D, 2017
Breinig, D, 2017

Het zwartsprietdikkopje komt voor op allerlei bloemrijke plaatsen met hoge grassen, zoals graslanden, wegbermen en beekoevers. Populaties kunnen soms zeer groot zijn. Regelmatig vliegen ze samen met het geelsprietdikkopje. Bij het zwartsprietdikkopje is de onderkant van de voelsprietknop zwart, bij het geelsprietdikkopje echter bruin tot geel. Het vrouwtje plakt de eitjes in groepen van drie tot twintig in de bloeiaren en bladschedes van breedbladige grassoorten, die dan al dor zijn. Hier overwinteren de eitjes. De rupsen ontwikkelen zich pas in het volgende voorjaar. Ze foerageren eerst overdag, later ook 's nachts. De verpopping vindt in de vegetatie plaats. De poppen kunnen als gordelpop aan een grasspriet verankert zijn, maar ook vrij hangende poppen komen voor. De vlinder hebben vrij veel nectar nodig. Ze bezoeken graag distels en knoopkruid en andere paarse of roze bloemen om nectar te zuigen. Het zwartsprietdikkopje vliegt in een generatie per jaar.  Het zwartsprietdikkopje is wijdverbreid in heel Europa behalve Sardinië, Ierland, het noorden van Engeland en het noorden van Scandinavië. Vliegt van zeeniveau tot 2200m.

Vliegtijd: mei, juni, juli, augustus.
Status Europa: Soort is thans niet bedreigd in Europa.
Status Benelux: In de Benelux niet bedreigd.