Met een spanwijdte tussen de 70 tot 90 mm. is het de grootste en mooiste dagvlinder van Europa.

De Jasiusvlinder ook wel Pasja genoemd komt lokaal voor langs de Middellandse zee, en ik was dan ook blij verrast toen ik dit exemplaar kom fotograferen  op mijn vakantie in Spanje 2014.

Jasiusvlinder (Pasja) - Charaxes jasius   E: Two-tailed Pasha D: Erdbeerbaumfalter F: Nymphale de l’arbousier

2018 Jasiusvlinder

De pasja is met zijn grillig getekende ondervleugels en zijn sierlijke staartjes een van de mooiste Europese vlindersoorten. De vlinders planten zich voort op warme, droge plekken met veel struiken en bomen. De waardplant Arbutus unedo (aardbeiboom) komt in de leefgebieden meestal talrijk voor. De mannetjes zijn zeer territoriaal en vallen andere insecten fanatiek aan. De vlinders voeden zich vaak met sappen uit rottend fruit, zoals van vijgen, en komen ook op alcoholische drankjes af. Het zijn goede vliegers die soms in gebieden waar de waardplant niet groeit kunnen worden aangetroffen. De pasja heeft meestal twee generaties per jaar (op enkele plekken mogelijk drie) en overwintert als rups. Op Gibraltar, Samos en Cyprus maakt de soort ook van andere waardplanten gebruik.  Komt in de meeste kustregio's van Z-Europa voor: vanaf Portugal, via Z- en O-Spanje (ook lokaal in M-Spanje) en ZO-Frankrijk (tot in de Ardeche) tot in Griekenland. Ontbreekt langs de Adriatische Zee tussen M-Italië en Istrië. Komt wel op de meeste eilanden in de Middellandse Zee voor. Vliegt vanaf zeeniveau tot 1200m.  

 

Vliegtijd: april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober.                                                                                   Status Europa: Soort is thans niet bedreigd in Europa.
Status Benelux: Komt niet in de Benelux voor.