Kommavlinder - Hesperia comma   E: Siver-spotted Skipper D: KommaFalter F: Le Comma

Le Theron, F, 2014
Le Theron, F, 2014
Le Theron, F, 2014
Le Theron, F, 2014
Le Theron, F, 2014
Le Theron, F, 2014
Le Theron, F, 2014
Le Theron, F, 2014
Bergen, NL, 2016
Bergen, NL, 2016
Bergen, NL, 2016
Bergen, NL, 2016
Bergen, NL, 2016
Bergen, NL, 2016
Bergen, NL, 2016
Bergen, NL, 2016
Bergen, NL, 2016
Bergen, NL, 2016

De kommavlinder vliegt op open schrale graslanden, heiden en stuifzanden met enige begroeiing. De leefomgeving mag droog tot vochtig zijn, maar niet voedselrijk. De volwassen vlinders hebben echter ook nectar nodig. Hiervoor bezoeken ze bloemen, die meestal op korte afstand op verrijkte plekjes staan. Eitjes worden een voor een afgezet op verschillende soorten smalbladige grassen. Deze eitjes overwinteren. De rupsen worden pas in het volgende voorjaar actief. Ze spinnen een tuitje uit grasbladeren, waarin ze leven. Als het tijd is om te verpoppen, bouwt ze een cocon dicht bij de grond. Hierin vindt de verpopping plaats. De kommavlinder vliegt in een generatie per jaar.  De kommavlinder is wijdverbreid in heel Europa behalve het zuiden van Portugal en Spanje, Ierland, grote delen van Midden-Scandinavië en Z-Italië. In Groot-Brittannië alleen in het uiterste zuiden. Vliegt van zeeniveau tot 2300m.

Vliegtijd: juni, juli, augustus, september.
Status Europa: Soort is thans niet bedreigd in Europa.
Status Benelux: In Nederland kwetsbaar, in Vlaanderen bedreigd, in Wallonië kwetsbaar.